maanantai 7. huhtikuuta 2014

Ulkoista huolet




Työt eivät lopu tekemällä eivätkä huolet murehtimalla. Huolet voi kuitenkin ulkoistaa ja keskittyä niihin asioihin, jotka ehtii kulloinkin tekemään.

Eniten mieltämme rasittavat tekemättömät työt. Niiden möykky kasvaa päässämme, kunnes emme enää uskalla asiaa edes ajatella. Epämiellyttäväkin työ tuntuu hyvältä sillä hetkellä, kun sen saa tehtyä.

Itsensä, työnantajansa ja perheensä edun mukaista on säilyttää hyvä työmotivaatio ja toimintakyky. 

Ota paperi tai vastaava sähköinen työkalu eteesi. Kirjoita ylös mieleesi tulevia tekemättömiä asioita liittyen työhön ja yksityiselämään. Pyri saamaan paperille kaikki mielessäsi pyörivät asiat. Nuku tarvittaessa yön yli ja täydennä listaa aamulla. Poista samalla listalta asiat, jotka eivät oikeasti ole merkittäviä. Niitä ovat kiireettömät ja ei-niin-tärkeät -asiat. Kukaan ei ole täydellinen, joten yli pyyhittäviä asioita ei kannata murehtia.

Jäljelle jäävät nyt ne, jotka joskus pitää saada hoidettua.

Rupea siirtämään asioita nyt kahteen koriin. Niistä ensimmäiseen tulevat ne, jotka pystyt hoitamaan lähiaikoina, tänään, tällä viikolla tai tässä kuussa.

Loput siirretään huolet-koriin. Kun siirrät asiat tähän koriin, olet päättänyt ne vielä hoitaa. Samalla päätät kuitenkin lakata niitä murehtimasta tänään, tällä viikolla tai tässä kuussa. Tiedät, että huolet ovat tallessa.

Työkorin asioiden hoitamisessa voit vielä käyttää tehtävien priorisointia kiirellisyys-tärkeys –kriteereillä. Ole tarkkana, ettet yritä tehdä enempää kuin voimavarasi oikeasti sallivat.

Tehokkain tapa saada asiat tehdyksi on tehdä ne kerralla valmiiksi. Jos se ei ole mahdollista palastele ne pienempiin osiin. Jos et ollenkaan kykene tekemään asiaa, siirrä se huolet-koriin ja päätä siitä, mitä tulee saada tehdyksi ennen kuin tehtävän kimppuun kannattaa käydä. 

Muista iloita jokaisesta asiasta, jonka saat tehtyä.

Kun korissa alkaa olla tilaa, voit palata huolet-koriin ja päättää, mitä otat sieltä työn alle. Voit myös miettiä, mitä uusia asioita on tullut vastaan ja lajitella niitä jälleen molempiin koreihin. Huomaa, että työkorin koko on aina paljon rajallisempi kuin huolet-korin. Sellaista elämä on.

Huolten ulkoistaminen nostaa tuottavuuttasi ja parantaa elämäsi laatua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti