keskiviikko 6. elokuuta 2014

Elokuun Viisas ajanhallinta



Netistä löytää lukemattomia lomaltapaluun vinkkilistoja. Silmäilin joitain niistä ja yritin  pistää ohjeita hömppä- ja hyöty –koreihin. Oli hyviä listoja ja kieli poskella tehtyjä.

Elokuu on monelle meistä lomalta paluun aikaa. Elokuussa kesä jatkuu edelleen.
Jos olemme lomalla pystyneet irrottautumaan, on aivoillamme ollut aikaa työstää alitajuisesti työhön ja elämään liittyviä asioita. Toisaalta monet työasiat ovat päässeet myös unohtumaan. Töihin tullessa sinua odottavat lukemattomat sähköpostit, tekemättömät työt ja muut lomalta palaavat kollegat. Jolleikin meistä töihin paluu on energisoiva kokemus ja joillakin asia on juuri päin vastoin. Lomalla ovat alkoholipitoiset juomat saattaneet maistua hyvin kuuluen päivittäisiin rutiineihin.

Edelliset ovat faktoja, joiden varaan voi rakentaa joitain hyödyllisiä ohjeita.

1. Nauti edelleen kesästä, se jatkuu vielä pitkään. Jos lomaa on jäljellä, käytä siitä jokunen päivä sopivan viikonlopun jatkeeksi.

2. Varaa itsellesi lomalta-töihin –siirtymäaika. Joillakin se voi olla päiviä, toisilla viikon kaksi. Siirtymäaikana voit tehdä asioita, joita et muutoin normaalisti tee.

3. Varaa rauhallista aikaa loman aikana kertyneiden viestien läpikäyntiin, työasioiden mieleen palauttamiseen ja kuulumisten vaihtamiseen kollegoidesi kanssa. Nyt kannattaa siivota oma työpiste ja hävittää turha roina.

4. Loman jälkeen kannattaa työt ottaa aluksi rauhallisesti, jollet satu olemaan töiden aloitukseen intoa puhkuen suhtautuvaa tyyppiä. Joka tapauksessa töitä kannattaa tehdä rennolla vielä kesäisellä otteella. Rennosta otteesta kannattaa pitää sitten kiinni ensi kesään saakka.

5. Siirtymäkohdissa on hyvä pohtia omaa elämää, sen kokonaisuutta. Oletko tyytyväinen nykyiseen työhön, harrastuksiin ja ihmissuhteisiin? Varaa aikaa näille pohdinnoille itsesi kanssa. Myös puolison tai muiden läheisten kanssa kannattaa keskustella.

6. Kirjoita muistiin mieleesi ponnahtavia ideoita.

7. Tee itsellesi suunnitelma. Listaa asiat, jotka haluat ja pystyt tekemään ennen joulua. Pidä lista realistisena ja riittävän lyhyenä. Karsi ensimmäiseltä listaltasi puolet pois.

8. Mieti myös mitä asioita haluat muuttaa työssäsi. Päätä miten näiden suhteen etenet.

9. Syksy ja talvi ovat joka tapauksessa taas tulossa. Päätä nyt hyvien säiden aikaan, että tulevassa elämässäsi kaikki kelit ovat hyviä.

10. Jos alkoholista on päässyt syntymään ongelma, pidä nyt taukoa. Hae tarvittaessa apua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti